ARTIKLAR OM KVINNLIGA SPORTJOURNALISTER

Forskningsartikel i idrottsforskning.se


På den internationella kvinnodagen publicerade Centrum för Idrottsforskning min forskningsartikel "kvinnliga sportjournalister vill bryta revir " på idrottsforskning.se
Inom sportforskning är det den viktigaste kanalen för forskare och de som är intresserade av att ta del av de senaste forskningsrönen inom idrott och sport.

Magisterexamen i journalistik


När jag skrev min uppsats vid Södertörns högskola handlade den om sport och genusperspektiv: "Kvinna, sportreporter - inte på samma villkor? Om hur kvinnor upplever sin arbetssituation som sportjournalister".
Uppsatsen väckte mycket uppmärksamhet. Enligt professor Nygren: "Undersöker den ett område inom journalistiken som sällan uppmärksammas av forskningen - sporten. Den gör det också ur ett genusperspektiv och ur ett produktionsperspektiv, kvinnliga sportreportrars erfarenheter."  

Artiklar och debatt om kvinnliga sportjournalister
Förra året blev min artikel om kvinnliga sportjournalisters arbetssituation publicerad Sportjournalisternas årsmagasin. Det blev en positiv reaktion och den debatt som följde, och fortfarande pågår, skapar förutsättningar för en förändring. Det är i alla fall vad de flesta hoppas på. Läs artikel "Kvinnor har en annan hjärna"

Svenska journalistförbundet hörde av sig för en intervju för journalisten.se. De var intresserade av varför så få kvinnor väljer att arbeta som sportjournalister. Överlag består journalistkåren av hälften kvinnor hälften män, men inom sportjournalistiken arbetar endast tolv procent kvinnor, varför? Läs "gubbväldet måste flytta på sig"
Även tidningen Dagens ECT publicerade en hallå där-intervju, intressant och aktuellt: "Kvinnliga sportjournalister utsätts för med näthat"".